Rosé veinide häll asub Prantsusmaal, täpsemalt Vahemere ääres Provence’i provintsis.
Kunagine roomlaste esimene provincia nostra (meie piirkond) väljaspool Itaaliat on siiski kreeklaste poolt veinimaaks ristitud. Veini valmistati piirkonnas juba umbes 600 e.Kr, kui kreeklased asutasid Marseille linna ja muidugi veinimajad. Provence’is on veini valmistatud seega juba 3000 aastat järjest.
Tänapäeval on Provence üks väheseid veinipiirkondi, kus domineerib rosé vein. Tehniliselt on rosé veine keeruline valmistada – hea veini jaoks peab marjad ilmtingimata korjama öösel, muidu on suhkru tasakaal väljas. Istandus peab olema tuule käes – mida on Provence’is Mistraali näol piisavalt, et marjad oleksid kuivad. Päikest peab olema piisavalt, kuid marjad ei tohi üle küpseda. Rosé vein on õrn, tundlik ja emotsionaalne, kuid vapustavalt hea.
Roséde valmistamiseks lastakse marjakestadel olla kontaktis veinivirdega, mille kestel muutub virre roosaks. Kestade kontakt viljalihaga ei ole pikk, ulatudest mõnest tunnist poole päevani.
Maailma esimesed veinid ei olnud sugugi punased, vaid hoopis roosad, sest kontakt kestaga ei kestnud piisavalt kaua, et vein oleks punaseks muutunud.
Aeg on näidanud, et just Provence’i piirkonna tingimused, traditsioonid ja oskused on ideaalsed maailma parimate rosé veinide valmistamiseks.
Haara kaenlasse Peter Mayle “Aasta Provence’is” ja rosésid proovima! Soovitav on veidi ka suupisteid varuda.
Vaata Veiniekspressi rosé veinide pakkumisi siit.
Rosé veinide eripakkumine lõppeb 10.07 kell 13:00.