Portvein on eestlastele suhteliselt tundmatu nähtus. Me teame, et see on olemas, et tuleb Portugalist, kuid poes me seda ei otsi (ega eriti ei leia ka). Otsustasime portveinid Eestile lähemale tuua.
Selle aasta jaanuar on Veiniekspressis portveinikuu!
Mis siis on portvein? See on kangestatud vein, mis on valmistatud Douro oru viinamarjadest, Põhja-Portugalis. Nimi tuleb Porto linnast, mis asub Douro jõu suudmes. Nimelt viidi viinamarjad või juba valmis vein Douro orust Portosse, mis oli kaubanduse sõlmpunkt. Portos kangestati vein (tavaliselt brändiga), et vein peaks kaugemaid meresõite vastu.
Muide, Douro org on maailmas vanuselt kolmas kaitstud päritolu ala ehk Douro on a
metlik appellatsioon (DOC) pärineb aastast 1756. Vanimad on vaid Chianti (1716) ja Tokaj (1730).
Portveinide puhul lisatakse viinamarjadestillaat alles peale seda, kui on toimunud eelkäärimine koos kestadega. Seejärel kestad eemaldatakse ning lisatakse viinamarjadestillaat (tavaliselt 77% brändi), et fermentatsioon katkestada ja suurendada alkoholisisaldust 19–22%ni (nii jääb veini veel tublisti suhkruid). Portvein on peaaegu alati segatud vein.
Portveini enim levinud sordid on ruby ja tawny.
Ruby laagerdub peale käärimist betoon- või roostevaba terasest vaatides eesmärgiga säilitada joogi punast värvust. Tawny pruunikas oranž värvus tuleb tammevaatides laagerdumisest. Tawny on vähem puuviljane, rohkem pähklimaitsega.
Rosé port on väga uus nähtus – esimene roosa portvein jõudis turule alles aastal 2008. Tehniliselt on tegemist ruby portveiniga.
Portveine otsustasime pakkuda ka segakastidena – et muuta lihtsamaks portveinide maailma enda jaoks avamine.
Portveinide pakkumine kestab kuni 10.01 kell 12:00.