Sloveenia ja Itaalia piiril, sügaval mägedes on peidetud tõeline veinimaailma pärl – Kabaj veinimaja.
USA mainekas veiniajakiri Wine & Spirits valis Kabaj maailma top 100 veinimaja hulka viimase kümne aasta jooksul 4 korda! Nimekirjas domineerivad suurte veiniriikide tootjad, väikesest Sloveeniast pääses valikusse vaid üks – seesama Kabaj.
Veinimaja juhib pika habemega prantslane Jean-Michel Morel, kelle viis Sloveeniasse armastus – Katja Kabaj – juba 30 aastat tagasi. Veiniteaduse (önoloogia) haridusega mees asus kohe ka veine tegema. Tänaseks on veinimajast saanud ka Sloveenia üks tipprestorane, et pudelisse pandud oivalised veinid saaksid väärilise paarilise.
Valdav osa vein on valged (70% toodangust), kuigi paljude jaoks tunduvad need jõulised valged lausa oranžid. Väetis tuleb oma tallis kasvavatest hobustest, istanduses lastakse murul vabalt kasvada, et hoida ökoloogilist tasakaalu. Moreli veinifilosoofia keskeks on muld ja terroir.
Veine toodab Morel aastas alla 100 000 pudeli. Kõik veinid küpsevad vähemalt aasta väikestes prantsuse tammest vaatides.
Kabaj veine saab tellida Veiniekspressis kuni 10.04 kell 13:00. Kui hiljaks jääd, saab veine alati proovida ka Prantsusmaa, Hiina, Jaapani ja USA tipprestoranides.