Sommeljeede ja veinimaailma suunamudijate seas on kasvav trend eelistada Pét-Nat veine (prantsue keeles Pétillant Naturel) vahuveinidele.
Pét-Natid on algsed ja ürgsed šampanjad – vahel nimetatakse neid méthode ancestrale, esiisade meetodil valmistatud vahuveinideks. Algsed vahuveinid olidki kõik Pét-Natid – viimane käärimine toimus pudelis, vein valati ettevaatlikult klaasi, et sade põhja jääks.
Pét-Nattide valmistamise kohta puuduvad ühesed reeglid – neid võidakse valmistada ükskõik millistest viinamarjadest ning igas apellatsioonis.
Pét-Natid on erinevalt šampanjadest ja teistest vahuveinidest hägusad, kuna filtreerimist ei toimu, madalama alkoholisisaldusega, kergemate mullide ja maalähedasema maitsetega.
Värskendavat ja uut veinimaitset pakuvad need ürgsed šampanjad aga kindlasti.