Kevadel tellisime Hispaaniast, Riojast vanasid veine – reservad, gran reservad jt kaua küpsenud veinid. Kuidas on õige vanu veine juua? Need veinid pole tavalised poeveinid, et naks punn pealt ja klaasi.
Esimene reegel on, et vanad veinid peavad hingama. Parim viis selleks on dekanteerimine.
Lihtne juhend:
- Ava pudel, puhasta salvrätiga pudeli kael seest poolt sademest;
- Jäta pudel 45-kraadise nurga alla seisma, et sade vajuks põhja, ühte nurka;
- Vala vein ettevaatlikult dekanterisse. Kindluse mõttes võib kasutada dekanterisõela, et sadet ei tuleks;
- Vala vein klaasi ja naudi!
Kaua peab vein hingama? Eks see on mõneti veinijooja enda valik. Mõni laseb pool tundi, mõni mitu tundi ja mõni lausa 24 h. Kui käepärast on sama veini mitu pudelit, võib proovida lasta ühel pudelil avatud olla pikem, teisel lühem aeg. Degusteerimisel selgub dekanteerimisaja eelistus.
Kõigile kodusommeljeedele veel videokoolitus pudeli avamise ja dekanteerimise kohta (ainult edasijõudnutele!):
https://www.youtube.com/watch?v=YcqVwMvGQtU