Bobal – viinamari kui härg

Bobal on küll üks Hispaania enim kasvatatud viinamarju, kuid teda on eelkõige kasutatud seguveinides toetamaks kuulsamaid marju nagu Tempranillo. Bobalist tehti konsentraati, et anda veinidele värvi ja happelisust.

Kuid nüüdsel ajal on üha enam veinitootjaid just seda sorti esile tõstmas. Just marja kõrge happelisus teeb bobalist mitmekülgse viinamarjasordi. Sellest saab toota sügava värvusega rosé veine ning isegi vahuveine. Bobalil on paks nahk, mis annab veinile sügava ja intensiivse värvuse.

Marja paks nahk ja hiline tärkamine tähendab, et bobal peab hästi vastu põudadele ning sobib kuivade maastikute jaoks, nagu neid kesk-Hispaanias leida võib.

Legendi järgi tulevad bobal ja bovale viinamarjasordid ladinakeelsest sõnast bovale – mis tähendab pulli või härga. Väidetavalt tuleb sõna sellest, et bobali marjakobara kuju meenutab härja pead, kuna marjad on kindla kuju järgi kobaras tihedasti koos.

Bobalit on lubatud kasvatada Valencia (eriti Utiel Requena), Manchuela, Alicante ja Murcia piirkondades.

Bobal veinid on tihke ja nätske maitsega, šokolaadi ning kuivatatud puuviljade nootidega.

La Manchuela piirkonna vaieldamatu bobali kuningas on Juan Antonio Ponce. Juan Antonio suguvõsa on pikalt kesk-Hispaanias viinamarju kasvatanud ning veine valmistanud. Ponce veinid on ausad, peegeldades iga erineva istanduse karakterit. Tema veinid on hästi tuntud USAs, Jaapanis ja Saksamaal. Ponce on La Cepa de Pelayo veinitootja veinimeister. La Cepa de Pelayo veinid on saadaval Veiniekspressis september 26 kuni oktoober 4.

See postitus avaldati rubriigis Veinikool. Pane järjehoidjasse: SIIT.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Veiniekspress Oled kindel, et oled vähemalt 18 aastat vana?