Madeira vein – ideaalne juba 300 aastat

Õiget Madeira veini valmistatakse vaid Madeira saartel, mis asuvad Eestist 4000 km ning Portugali maismaast pea 1000 km kaugusel.

Madeira on kangestatud vein, mis saab oma rikkaliku maitse pidevast kuumutamisest ja jahutamisest. Temperatuurimuutus annab veinile karamelli, virsiku, sarapuupähkli ja põletatud suhkru noote.

Madeira avastati juhuslikult kui kangestatud vein sai pikkadel laevareisidel pidevalt sooja ja külma ning meremehed märkasid, et maitsed muutuvad seetõttu sügavamaks. Tänapäeval veine pikkadele merereisidele enam ei saadeta, kuid temperatuurikõikumisega maismaal saavutatakse sama efekt ja maitseteküllus.

Madeira vein oma olemuselt on olnud muutumatu sadu aastaid.

Viinamarjad

Enamus Madeirast tehakse Negra Mole punasest viinamarjast. Neli valget sorti on samuti populaarsed; Malvasia, Boal, Verdelho ja Sercial.

Valmistamine

Madeirat valmistatakse esimeses etapis täpselt samamoodi kui kõiki veine – viinamarjad korjatakse, purustatakse, pressitakse ja kääritatakse vaatides. Magusamad Madeira veinid kääritatakse koos nahaga. Seejärel läheb veinitegu lahku tavapärasest – käärimine peatatakse ning lisatakse brändit.

Algelisemad Madeira veinid kuumutatakse mahutites kuni 55C-ni. Kvaliteetsemad veinid läbivad Canteiro meetodi – vein hoitakse veinimajade soojades ruumides ning kuumutamine ja jahutamine toimub vaid loodusliku temperatuuri kõikumisel. Canteiro meetodil valmivad veinid säilivad aastakümneid, kui mitte aastasadu.

Sordid

Reserve Madeira veinid on vanuses vähemalt 5 aastat, erireserve (Old Reserve) 10 aastat.

Rainwater – USAs väga populaarne stiil. Magus ja kerge Madeira, mis on tehtud punasest viinamarjast ja mida peamiselt kasutatakse aperitiivina.

Sercial – vein käärib peaaegu kuivaks, enne kui brändit lisatakse. Suhkrut jääb 10-27 g/L. Domineerivad mandli noodid.

Verdelho – suhkrut on rohkem kui Sercialis, 27-45 g/L. Tunda on suitsuseid noote.

Boal – suhkru sisaldus on 45-63 g/L. Vein on sügava värvusega ja tunda on rosina noote.

Malvasia – suhkru sisaldus on 63-117 g/L. Võrdluseks portveinidel on suhkrusisaldus umbes 100g/L. Malvasia Madeira on samuti sügava värvusega. Tunda on kohvi ning karamelli noote.

Tänu Madeira veinide keerulisele tootmisprotsessile säilivad veinid väga kaua. Isegi avatuna (kui kork tagasi pannakse) võib vein aastaid, kui mitte kauem, säilida. Paremad Madeira veinid, mis on toodetud Canteiro meetodil, säilivad keldris sadu aastaid. Kui ei usu, siis katseta ise!

Veiniekspressi Madeira veinide tellimus kestab kuni 16 jaanuar kell 13:00.

See postitus avaldati rubriigis Veinikool. Pane järjehoidjasse: SIIT.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Veiniekspress Oled kindel, et oled vähemalt 18 aastat vana?