Prosecco

Veneto! Veneto!

Veneto
Veneto

Veneto veinipiirkond jaguneb mitmeks alampiirkonnaks, mille tuntuimad veinid tulevad piirkonna lääneosast. Kuna piirkond on suur ja lai (Itaalia suurim), siis võtame piirkonna ette jupi kaupa ja alustame Soave DOC, Valpolicela DOC ja Prosecco DOC piirkonnaga.

Soave on maailma tuntuim Itaalia valge vein – kerge, värske ja pehme. Sageli on tegemist seguga, kuid võib olla ka ühe sordi vein. Soave põhiosaks on Garganega viinamari, kuid sageli lisatakse ka Chardonney, Trebbiano ja Pinot Blanc marju. Soave veini valmistatakse Soave ja Monteforte d’Alpone linna ümbruses.

Valpolicellas valmistatakse veine Corvina, Corvinone, Rondinella ja Molinara viinamarjasordist. Corvina on tavapäraselt veinipõhjaks, teiste sortidega annab iga veinimeister oma veinile iseloomuliku käekirja. Piirkonna veinid on kuivad ja puuviljased, tuntud eelkõige iseloomuliku hapu kirsi maitse ja aroomi poolest.

Prosecco Valdobbiadene
Prosecco Valdobbiadene

Valpolicella veinid jagunevad omakorda Valpolicellaks, mis võib olla värske ja säravpunane kuid ka tädilane ja kaua küpsenud, 1970-1980ndatel moodi läinud Valpolicella Ripasso, mis on rikkaliku ja sügava maitsega vein, valmistatud Valpolicella ülekääritamisel ja Amarone della Valpolicella, mis valmistatakse kuivatatud viinamarjadest ning on kange ja jõulise maitsega punane vein.

Prosecco..

Võimalik, et kõige tuntum Itaalia vein üldse. Õige Prosecco pärineb Valdobbiadene (tihedamad ja elegantsemad) ja Conegliano (mahedamad) küla vahele jäävalt alalt. Veini valmistatakse Glera marjast, millel on mitu alam-sorti (Lungo, Tondo, Nostrano). Prosecco on nooruslik ja puuviljane vahuvein, mis saab oma elegantsed mullid vaadis mitte pudelis nagu šampanja.

See postitus avaldati rubriigis Veinikool. Pane järjehoidjasse: SIIT.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Veiniekspress Oled kindel, et oled vähemalt 18 aastat vana?