Kuigi Eesti hetke ilm tundub vastupidist väitvat, temperatuurid maailmas aina tõusevad. Temperatuur mõjutab veinitegemist üpris palju. Näiteks jahedamal Saksamaal on mõistlik teha eelkõige värskeid valgeid, samas kui kuumas Apuulias (Itaalia kand) tehakse päikest täis tugevaid punaseid. Igas temperatuurivööndis on oma vein. Pärnumaa Primitivo ju veel ei eksisteeri… kuid kui ilmad jätkavad pidevat soojenemist… siis tulevikus küll.
Päike küpsetab viinamarju ja mida küpsem mari, seda magusam mari. Käärimise käigus muutub suhkur alkoholiks. Seega, mida rohkem päikest, seda rohkem suhkrut, seda suurem alkoholisisaldus. Kõrge alkoholitase aga nõuab ka rohkem happelisust, muidu nihkub vein tasakaalust välja ja ei ole enam meeldiv juua. Kõrge alkoholisisaldusega veini tootmine on keeruline kunst.
Veinimeistrid üritavad temperatuuritõuse tasakaalustada mitmel moel, kuid eelkõige marjade varajasema korjamisega ning taimi rohkem kastes. Julgemad aga riskivad ja üritavad teha häid veine kõrgema alkoholisisaldusega.
De.Zas.Se.Te, mis portugali keeles tähendab numbrit 17, on üks vähestest õnnestunud veinidest. Võimalik, et 10-20 aasta pärast on 17% norm. Vein on aga üllatavalt kerge, struktuur ja happelisus on ilusti tasakaalus. Järelmaitse on mitmekülgne ja siidine.
Uue ajastu vein De.Zas.Se.Te on saadaval kuni 15.01 Veiniekspressi lehel.